zaterdag 10 maart 2012

De slagers van Stabroek

De gevel van de Stabroek markt is één van de meest gefotografeerde stukjes Guyana. Op het internet vond ik deze oude versie (gedateerd 1897). Ik maakte ook een kiekje. Aan het gebouw zelf is in de loop van de tijd, sinds de bouw van 1881, erg weinig veranderd. Rond de markt is wel een aantal verschillen op te merken. Zo is al het groen rond de markt verdwenen. De verschillen zie je vooral ook goed vanuit de lucht.



Achter de markt, op de Demerara, zijn de zeilbootjes ingewisseld voor speedboten, met een dieselmotor. Rond de markt, die iets te lijkt zijn uitgebreid, is de activiteit enorm toegenomen. Toen deze luchtfoto werd genomen moest de auto nog zijn intrede doen in de hoofdstad van Guyana. Tegenwoordig ziet het zwart van de minibussen voor het marktgebouw. Volgens mij zijn er veel te veel van die busjes in Georgetown. Er staan immers een heleboel stil, wachtend op passagiers. Alhoewel, stil wachten is er niet bij. Elke bus heeft een 'propper' die ervoor moet zorgen dat de bus snel weer kan vertrekken. Dat gaat gepaard met veel geschreeuw.



In het marktgebouw heeft de tijd ook niet stilgestaan.Het is moeilijk te zeggen hoe oud de linker foto is. 1950? 1930? 1890? Wie het wel weet mag het zeggen. De vleeshaken hangen er nog. De kramen lijken een wat permanenter karakter te hebben gekregen. De slagers zijn vervangen door slageressen.